Hack Your Closets guide till att tvätta hållbart - Hack your closet Skip to content

Hack Your Closets guide till att tvätta hållbart

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 3,425 Sidvisningar totalt,  1 Sidvisningar idag

Att förlänga livet kläder är något av en filosofi hos oss på Hack Your Closet och då syftar vi främst på att öka användningen av kläder och minska släng. Men för att ge plaggen får så långt liv som möjligt behöver vi också se över hur vi tar hand om dem på bästa sätt. I den här guiden kommer vi dela med oss av våra tips kring hur du kan tvätta mer hållbart och värna om miljön.
Laundry basket full of clothes Eco-friendly laundry

 3,426 Sidvisningar totalt,  2 Sidvisningar idag

En hållbar tvättrutin

Här kommer några av våra bästa tips för hur du kan tvätta hållbart hemma! De första 5 tipsen handlar om hur man kan skapa en miljövänligare tvättrutin, och de sista 3 tipsen hjälper dig att hålla dina kläder fräscha längre – utan att behöva tvätta. Bra va?

1. Använd kläderna fler gånger

Det säger egentligen sig självt, att genom att använda plaggen fler gånger så får vi också mindre tvätt att tvätta, vilket är att tvätta hållbart. Självklart finns det undantag, strumpor och underkläder är kanske inte något man vill använda flera gånger utan att tvätta dem till exempel… Men vi lever i en tid då vi har fått för oss att allt måste tvättas efter varje användning. Så är ofta inte fallet! Att tvätta sliter på kläderna, så genom att tvätta mindre ofta – eller genom att använda dina kläder fler gånger – så ökar du också livslängden på dina plagg!

2. Tvätta fulla maskiner

Det krävs i princip lika mycket energi och vatten för att tvätta en maskin tvätt, oavsett hur mycket som är i den. Så när du tvättar, försök se till att maskinen alltid är full. Förutom att det sparar på miljön, så sparar du också tid på att tvätta mindre sällan. Med lite planering går allt!

3. Undvik torktumlaren

Torktumlaren drar inte bara mycket energi, utan det sliter också väldigt mycket på dina kläder. Så om du har möjlighet till att låta dina kläder lufttorka så är det tusen gånger bättre än att använda torktumlaren. Och om du måste använda torktumlaren, försök att köra den på så låga temperaturer som möjligt.

4. Använd miljövänligt tvättmedel

När du köper tvättmedel… Kom ihåg att läsa innehållsförteckningen, det är inte bara till för matvaror! Låt dig inte luras av “hållbara” eller “gröna” märkningar, utan läs vad som faktiskt finns i tvättmedlet. Här letar vi såklart efter så naturliga och skonsamma produkter som möjligt för en hållbar tvättrutin.

Och sköljmedel? Det gör större skada än nytta, så det kan du egentligen stryka från din inköpslista helt och hållet. Det är inte bara dåligt för miljön, men också hälsan. För ett kemikaliefritt och naturligare alternativ kan du testa att använda ättika för att hålla dina kläder mjuka.

5. Använd inte mer tvättmedel än du måste

Ett vanligt misstag är att använda mer tvättmedel än vi faktiskt behöver i tron om att det gör plaggen renare. Faktum är att det är precis tvärtom. Man kan nästan säga att plaggen blir mindre rena av för mycket tvättmedel eftersom tvättmedlet istället fastnar på kläderna, vilket kan lämna fläckar, medan resten spolas ut i avloppet, vilket är dåligt för miljön.

6. Tvätta på en lägre temperatur

Att värma upp vatten kräver mycket energi och har därför en negativ påverkan på miljön. Att tvätta på lägre temperaturer kan därför i många fall vara ett snällare och mer skonsamt alternativ, både för kläderna och klimatet! Glöm inte att titta på tvättråden som står på dina plagg. Om det står 30 eller 40 så innebär det att detta är vad plaggen klarar av utan att ändra form eller krympa. Högre temperaturer gör också så att färgade plagg kan blekna, och vi vill ju att våra plagg ska hålla så länge som möjligt.


Håll kläderna rena längre – utan att tvätta

Efter att ha använt ett plagg i några timmar hamnar det på den berömda stolen (vi alla har nog en sån). Efter några dagar känns plagget ofräscht, vilket gör att vi lägger det i tvättkorgen. Känner du igen dig? Många gånger tror vi att saker behövs tvättas när de i själva verket aldrig hunnit bli smutsiga.

Ställ dig frågan om plagget verkligen behöver tvättas innan du slänger in det i tvättmaskinen. Det bästa sättet att tvätta hållbart är ju faktiskt att tvätta mer sällan, eller så ofta som vi faktiskt behöver. För att hålla plaggen fräscha längre kan du testa de här knepen:

1. Vädra plagget

Många gånger krävs det så lite som att vädra plagget för att det ska kännas fräscht igen. Häng ut ditt plagg utanför din garderob, eller allra helst utomhus, för att fräscha upp det och få bort eventuella dofter som satt sig i plagget. Du kan också testa att hänga in plagget i badrummet när du ska ta en varm dusch.

2. Använd en steamer

En steamer gör inte bara att plaggen blir skynkelfria och känns fräscha igen, utan ångan från en steamer kan dessutom döda bakterier. En steamer är dessutom skonsammare mot tyget än ett ångstrykjärn, och som en bonus behöver du inte heller ha någon strykbräda! Att steama dina kläder istället för att tvätta dem kan därför minska slitaget på plaggen i din garderob.

3. Punktbehandla fläckar

Istället för att tvätta ett helt plagg som är rent i övrigt, så kan du testa att ta bort enstaka fläckar. Många gånger handlar det bara att göra om en gammal vana till en ny vana och börja tänka på ett nytt sätt! Så känner du igen dig i att du slänger byxorna i tvätten så fort du spiller någonting, prova att ta bort fläcken först!

För en ekologisk fläckborttagning kan du använda galltvål som ett giftfritt och miljövänligt alternativ (om än inte vegansk).


Hack Your Closet tvättas alla plagg professionellt mellan varje cirkulation i rekommenderade temperaturer. Plaggen steamas dessutom i temperaturer mellan 120°C och 150°C flera omgångar från det att de tvättas, valts ut av våra stylister och packas. Vill du veta mer om hur tvål och tvättmedel fungerar så kan du läsa mer i det här inlägget. Att tvätta hållbart behöver inte vara svårt, ofta handlar det bara om att ändra våra vanor!

Om Oss

Upptäck nya alternativ varje månad och rädda planeten. Prenumerera för 279 kr i månaden.

Just Nu

Följ oss

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Var först att få veta om våra senaste tillägg i garderoben, exklusiva plagg, och mycket mer. 

Future Closets AB har försatts i konkurs den 6 juli 2022 och Jenny Hildén vid Walthon Advokater har förordnats som konkursförvaltare.

För dig som kund ska det för närvarande inte innebära några större störningar i tjänsten. Konkursförvaltningen har för avsikt att överlåta hela eller delar av rörelsen och kommer att driva rörelsen vidare en tid till dess att försäljning av rörelsen eventuellt kan ske.

Notera att konkursen inte innebär att du som kund har rätt att behålla varorna enligt din prenumeration.

För det fall du som kund har specifika frågor med anledning av konkursen är du välkommen att skriva dina frågor till

info@walthon.se

Future Closets AB has entered into bankruptcy 6 July 2022, Jenny Hildén has been appointed as trustee/receiver over the estate.

Through this information the estate reaches out to possible interested buyers of the whole or part of the business.

On the day of the bankruptcy, the company had (i.e.) the following assets:

 

Personnel

– Approx. 30 employees.

Customers

– Approx. 2 800 paying customers.

Intangible assets

– Trademark: HACKYOURCLOSET (018074721);

– CRM-software to manage subscriptions of clothes.

– Code to the website.

– Software for the app. ”hack your closet”, for the customers.

Inventory

– Large stock of clothing-items, from over stock (approx. 31 000) and second hand (approx. 24 000).

– Industrial washing machines and driers.

– Clothes racks.

Office Space

– Approx. 1290 sqm, rent approx. 1 700 SEK/sqm per year, address Borgafjordsgatan 18, loading docks, please note that a transfer of the contract requires either the landlords approval or “Hyresnämndens” approval.

Shares

– Wholly owned subsidiary in France.

– Approx. 4 employees

– Offices Space approx. 310 sqm, Strasbourg.

If interested and for further information please contact:

Otto Andersson (otto.andersson@walthon.se, 072 853 30 08)

Jenny Hildén (jenny.hilden@walthon.se, 070 783 84 30)

You can find further information about the company on the company’s website.