fbpx Skip to content

Vi måste prata om Polyester…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

 2,361 Sidvisningar totalt,  1 Sidvisningar idag

I många diskussioner målas polyester upp som en miljöbov, och visst är det problematiskt, men varför fortsätter vi isåfall använda det? Låt oss diskutera polyester utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Hands writing note what is polyester

 2,362 Sidvisningar totalt,  2 Sidvisningar idag

Polyester är ett konstgjort material, ett polymer som kallas polyethylene terephthalate (PET). Med andra ord så är det en sorts plast. Det är också ett av de vanligaste materialen som används idag. Polyester uppfanns 1940 men blev först populärt under 1970-talet då det marknadsfördes som “ett mirakelfiber som kan användas 68 dagar i rad utan att strykas, men ändå se representabelt ut“. Låt oss bara konstatera att det finns en stigma relaterad till materialet idag, vilket också är varför vi vill lyfta dess för-och nackdelar utifrån en hållbarhetsaspekt.

Varför tycker modeindustrin om att använda polyester?

 • Polyester som material är väldigt tåligt, motståndskraftigt mot många kemikalier och enkelt att färga.
 • Det är ett slitstarkt material som torkar snabbt och är lätt att få bort fläckar från.
 • Materialet krymps eller rynkas inte så lätt, men kan både tvättas och torkas hemma.
 • De fibrer som används för att skapa polyester är väldigt starka, men samtidigt lätta.
 • Det är billigare än naturliga material och går att återvinna flera gånger.

Polyesters negativa aspekter

Trots dess positiva sidor så är det många som undviker polyester av olika anledningar. Ett tyg som utgörs av 100 % Polyester har ofta en silkeslen touch och tenderar att bli väldigt statiskt elektriskt. Med andra ord är det inte jättebra om du vill se till att ditt hår ska se bra ut eller om du tycker om att kramas! Risken finns att du råkar ge någon en stöt… Men framför allt så det polyesterns effekt på miljön som omdiskuterats:

 • Polyester andas inte särskilt bra och har därför lättare för att absorbera odörer.
 • Syntetiska material, såsom polyester, kan ge en del allergiska reaktioner
 • När det tvättas släpps mikroplaster ut som kan hamna i våra sjöar och hav.
 • Olja används ofta som råvara för att producera polyester, vilket inte är förnybart.
 • Dock använder klädindustrin mer och mer återvunnen polyester, och faktum är att det är världens mest återvunna material.

För att få materialet att andas bättre, minska statisk uppbyggnad och göra det mer allergivänligt blandas ofta syntetiska material med andra material som t.ex. bomull. Men, att blanda olika material gör produkten väldigt svår att återvinna. Om ett plagg består av 100 % polyester kan den återvinnas till ett nytt plagg, eller kanske är plagget redan tillverkat av återvunna plastflaskor? Många företag arbetar mycket med återvunnen Polyester, t.ex. Patagonia. Men varför är det då så att när vi märker något som “100 % återvunnen polyester” så blir plagget mer accepterat och okej att köpa nytt, jämfört med ett plagg som också är 100 % polyester men som används 68 gånger innan det återvinns?

Polyester tag tvättråd

Hack Your Closets principer för cirkulärt mode

På Hack Your Closet resonerar vi enligt den cirkulära ekonomins principer för mode:

 • Used more (användas mer)
 • Made to be made again (gjorda för att återskapas)
 • made from safe and recycled or renewable inputs (tillverkade av säkra och återvunna eller förnybara källor)

Detta innebär att vi ser till att rädda så många plagg som möjligt från att slängas, oavsett material. Alla klädesplagg behöver användas mer. Detta är vår första och högsta prioritering för det är det enda sättet att neutralisera tillverkade plaggs miljöpåverkan. När plaggen inte längre kan användas ser vi till att textilierna antingen görs om till någonting nytt, eller återvinns på ett korrekt sätt. Ett plagg som är tillverkat av 100 % polyester är gjort för att återskapas, och när vi återvinner det korrekt så ser vi också till så att industrin kan skapa produkter från säkra och återvunna, eller förnybara källor.


En viktig aspekt att ha i åtanke är att allting som produceras är kostsamt för miljön. Samtidigt som en ökning av polyester inte är bra för klimatet, så skulle en ökning av bomullsproduktion inte heller vara det. Däremot, så produceras miljardtals plagg årligen. Där har skadan redan skett och det är där vi kan göra skillnad och neutralisera dess miljöpåverkan. Vill du veta mer om hur vi arbetar med hållbarhet och cirkuläritet på Hack Your Closet? Klicka här.

Om Oss

Upptäck nya alternativ varje månad och rädda planeten. Prenumerera för 279 kr i månaden.

Just Nu

Följ oss

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Var först att få veta om våra senaste tillägg i garderoben, exklusiva plagg, och mycket mer. 

Flash Erbjudande