Så skapar du en Kapselgarderob - Hack your closet Skip to content

Så skapar du en Kapselgarderob

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 4,665 Sidvisningar totalt,  1 Sidvisningar idag

Det finns många anledningar till varför du bör överväga att skapa en kapselgarderob. Du sparar pengar, öppnar upp ditt sinne för kreativitet samt gör planeten en rejäl tjänst.
Folding clothes

 4,666 Sidvisningar totalt,  2 Sidvisningar idag

Att leva en hållbar livsstil är avgörande för att minimera den stora påverkan vi har på miljön. Överproduktion av kläder är ett av många skäl till att vi människor skadar miljön och vår planet. Genom minimalism och en hållbar livsstil samt att bara äga och konsumera det du verkligen behöver, kan positivt förändra både planeten och våra liv. Det är viktigt att hitta sin egen personliga stil, och genom att bygga en kapselgarderob kan du kombinera snygga outfits samtidigt som du minskar antalet plagg du behöver. Att integrera principerna för Feng Shui, Vastra Sutra och andra holistiska livsstilar med din kapselgarderob hjälper dig att få ett positivt flöde och mindre överflöd i ditt liv.

Vad är en kapselgarderob?

En kapselgarderob består av klassiska klädesplagg, även kallade basplagg som du kan använda omväxlande för att skapa oändligt med outfits med bara några få byggstenar. Här är lite mer information om ursprunget och principerna för en kapselgarderob:

Ursprung: Konceptet “kapselgarderob” kom till på 1970-talet när en boutiqueägare använde termen för att beskriva basplagg som kan mixas och matchas om och om igen. Termen blev ännu mer populär på 1980-talet när designern Donna Karan lanserade sin kapselkollektion bestående av snygga arbetskläder för kvinnor.

Holistisk tro: Att ha en kapselgarderob innebär att man utövar en holistisk livsstil som Feng Shui och Vasta Sutra. Tanken med att äga mindre säkerställer att du fokuserar på den större bilden i livet och att du uppnår en balans i allt du gör. Att ha färre klädesplagg kan vidga dina horisonter, frigöra din kreativitet och tillåta dig att fokusera på viktigare saker i livet.

Hållbarhet: Att ha en garderob fylld med oanvända kläder bidrar till den snabba “Fast Fashion”- industrin, som dessvärre har förödande effekter på både miljö och människa. Genom att skapa en kapselgarderob minskar du din konsumtion samt sänker efterfrågan på billigt mode att fortsätta produceras.

Det är lätt att blanda ihop koncepten att ha en minimalistisk livsstil och att ha en kapselgarderob. Du kan vara minimalistisk utan att ha en kapselgarderob och vice versa. Inte alla minimalister har en kapselgarderob, och många har garderober fulla av skor, kläder och accessoarer. Du kan utöva båda dessa principer, men de två är inte ömsesidigt uteslutande eller utbytbara.

Photo by Huy-Nguyen

Fördelarna med en kapselgarderob

Det finns många anledningar till varför du bör överväga att skapa en kapselgarderob. Här är några av de fördelar du får genom att renovera din garderob.

Ekonomiska fördelar: Istället för att spendera pengar på nya kläder eller byta kläder varje säsong, integrerar en kapselgarderob mångsidiga plagg som du kan bära hela året om. Det ger dig friheten och kreativiteten att mixa och matcha samt att spara dina pengar som du istället kan spendera på andra viktiga saker.

Hållbarhet: När du konsumerar mindre betyder det att mindre går till spillo. Det betyder också att du inte bidrar till nya tillverkningsprocesser som används för att producera kläder, vilket skadar mark, luft och vattenvägar.

Energiflöden: Att skapa en kapselgarderob kan hjälpa dig att uppnå mer balans i ditt liv. Inte bara kommer din garderob att se snyggare ut, ditt sinne kommer få ro och du kommer med största sannolikhet inte stressa över vad du ska ha på dig varje dag.

Fördelar och nackdelar: Det finns många fördelar med att skapa en kapselgarderob, inklusive de miljömässiga och ekonomiska fördelarna. Nackdelarna kan vara att du har färre plagg att välja mellan, och kanske kommer en känsla av att du är “out of fashion” dyka upp. För att komplettera din garderob med dem senaste trenderna, utan att nykonsumera, är hyra kläder ett bättre alternativ.

Innan du skapar en kapselgarderob är vårt bästa tips att du börjar med att städa och rensa din garderob. Det är viktigt att avgöra vilka plagg du vill behålla och vilka som får gå innan du bygger kapseln från grunden. Bestäm hur din unika stil ser ut, den kommer att fungera som en mall för din nya garderob och göra det lättare att välja ut de viktigaste plaggen.

Att hitta sin personliga stil

Att hitta sin personliga stil kan i många fall vara svårare än man tror. Tänk först på de kläder du använder mest och varför just de plaggen får dig att må bra när du bär dem. Leta sedan efter inspiration på nätet och sätt ihop en moodboard som hjälper dig att få en tydligare uppfattning om vilken stil som passar dig bäst. Börja med underdelar så som byxor och kjolar, och arbeta dig sedan uppåt till toppar, överdelar och accessoarer som kompletterar din personlighet och din kroppstyp. Även om stil är viktigt, så är klädernas passform och hur de får dig att känna det allra viktigaste. Om du känner dig bekväm och säker, är du på god väg att hitta din personliga stil.

Ett annat bra sätt att hitta din personliga stil är att hyra dina kläder istället för att köpa. Det är kostnadseffektivt, roligt och skadar inte vår planet. Och du kommer med säkerhet kunna lära känna dina stilpreferenser och ta det till nästa nivå för att känna dig on point varje dag.

Rensa ut dina gamla kläder

Den minimalistiska stilen följer mantrat att bara behålla de saker som faktiskt betyder något för dig. Även om detta är en del av rensningsprocessen är det viktigt att veta vad man ska göra med alla kläder när du är redo att göra dig av med dem.

Ge bort eller skänk: Om du har kläder i gott skick kan du ge dem till familjemedlemmar eller vänner som kan få användning av dem. Du kan också skänka kläderna till olika välgörenhetsorganisationer som Röda Korset, Stadsmissionen eller Myrorna.

Återanvänd: Ha lite kul och gör om dina kläder. Du kanske kan använda dem som heminredning eller möbelklädsel. Du kan också klippa upp gamla t-shirts och andra klädesplagg och återanvända dem som trasor för att damma, städa och torka disk med.

Sälj: Om dina kläder har ett bra andrahandsvärde, sälj dem! Oavsett om du lägger ut dina kläder online eller organiserar en garageförsäljning, är detta ett enkelt sätt att ge dina kläder nytt liv samtidigt som du tjänar lite extra pengar.

I samarbete med porch.com

Om Oss

Upptäck nya alternativ varje månad och rädda planeten. Prenumerera för 279 kr i månaden.

Just Nu

Följ oss

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Var först att få veta om våra senaste tillägg i garderoben, exklusiva plagg, och mycket mer. 

Future Closets AB har försatts i konkurs den 6 juli 2022 och Jenny Hildén vid Walthon Advokater har förordnats som konkursförvaltare.

För dig som kund ska det för närvarande inte innebära några större störningar i tjänsten. Konkursförvaltningen har för avsikt att överlåta hela eller delar av rörelsen och kommer att driva rörelsen vidare en tid till dess att försäljning av rörelsen eventuellt kan ske.

Notera att konkursen inte innebär att du som kund har rätt att behålla varorna enligt din prenumeration.

För det fall du som kund har specifika frågor med anledning av konkursen är du välkommen att skriva dina frågor till

info@walthon.se

Future Closets AB has entered into bankruptcy 6 July 2022, Jenny Hildén has been appointed as trustee/receiver over the estate.

Through this information the estate reaches out to possible interested buyers of the whole or part of the business.

On the day of the bankruptcy, the company had (i.e.) the following assets:

 

Personnel

– Approx. 30 employees.

Customers

– Approx. 2 800 paying customers.

Intangible assets

– Trademark: HACKYOURCLOSET (018074721);

– CRM-software to manage subscriptions of clothes.

– Code to the website.

– Software for the app. ”hack your closet”, for the customers.

Inventory

– Large stock of clothing-items, from over stock (approx. 31 000) and second hand (approx. 24 000).

– Industrial washing machines and driers.

– Clothes racks.

Office Space

– Approx. 1290 sqm, rent approx. 1 700 SEK/sqm per year, address Borgafjordsgatan 18, loading docks, please note that a transfer of the contract requires either the landlords approval or “Hyresnämndens” approval.

Shares

– Wholly owned subsidiary in France.

– Approx. 4 employees

– Offices Space approx. 310 sqm, Strasbourg.

If interested and for further information please contact:

Otto Andersson (otto.andersson@walthon.se, 072 853 30 08)

Jenny Hildén (jenny.hilden@walthon.se, 070 783 84 30)

You can find further information about the company on the company’s website.