Höstens 5 viktigaste materialtrender - Hack your closet Skip to content

Höstens 5 viktigaste materialtrender

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 1,691 Sidvisningar totalt,  3 Sidvisningar idag

Det är dags för sweater-weather! Ta farväl av ljuva sensommarkvällar, bikinis och tunna kläder. Nu välkomnar vi krispiga dagar, varm choklad, filmkvällar och framför allt mysiga kläder! Trots att vi kommer att sakna de varmare dagarna, bjuder hösten in till mysig stämning. Dessutom ger säsongskiftet oss en chans att förändra och förfina våra garderober. I år turas vi om att bära hållbart mode från Hack Your Closet boxarna, i kombination med noggrant utvalda plagg som håller oss varma i höst och vinter.
wool

 1,692 Sidvisningar totalt,  4 Sidvisningar idag

En av de viktigaste aspekterna när vi uppdaterar våra garderober inför en ny säsong är materialen vi väljer att satsa på. Det finns tyvärr inget som heter 100% hållbart tyg, men vissa är bättre och miljövänligare än andra. Vi har sammanfattat några av våra toppval av material som inte bara får dig att känna dig bekväm och varm när temperaturen börjar sjunka, utan också stylish och om dessa tas väl hand om, kan de hålla för evigt.


Ull

Ull absorberar värme, isolerar och skyddar från vind och låga temperaturer. Ull behåller dessutom sina isoleringsegenskaper även när det blir fuktigt, vilket gör den idealisk för vardagsbruk likväl som för utomhusaktivitet. Vissa typer av ull kan vara tunga och klia, därför älskar vi särskilt merinoull och kashmir på hösten, dem är lätta, mjuka, bekväma och perfekta för höstens låga temperaturer.

Photo by Mukuko Studio

Ekologisk eller återvunnen bomull

Ett mer hållbart alternativ till konventionell bomull är den ekologiska versionen. Ekologisk bomull odlas utan de skadliga bekämpningsmedel och produceras utan de farliga kemikalier som tillämpas vid vanlig bomullsproduktion. Tyget är tillverkat med postindustriellt och konsumentavfall och kräver mycket mindre vatten och energi att produceras. Bomull är mjukt, känns skönt mot huden och andas. Men se upp, bomull absorberar fukt. Vi avråder dig därför att klä dig i bomull inför fysisk aktivitet och istället använda den i lager på lager med andra material i kalla temperaturer.

Linne

Mest känd som en sommarhit, men linne är faktiskt ypperligt för kalla väder också, vilket gör det till ett året runt-material. På sommaren låter linne kroppen andas och på vintern behåller det värmen och förhindrar kroppen att frysa. Linne produceras från linväxtens rot och stjälk och kräver lite vatten, knappt några bekämpningsmedel alls och är dessutom helt biologiskt nedbrytbart när det lämnas ofärgat!

Fun fact: Precis som hampafrön har du kanske skådat linfrön som topping på sallader eller smoothies, men visste du att linfrön blandat med vatten ger en vegansk ersättning för ägg? Vi måste bara testa detta hack!

Silke

Vad är egentligen skillnaden mellan silke och siden? Jo, silke är själva fibern och siden är det färdiga tyget.
Siden är en naturlig isolator, ett material som andas måttligt och släpper ut värme. På grund av dess isolerande egenskaper håller siden oss varma i kallare väder och svala i varma temperaturer. Det är som att ha en naturlig termostat inbäddad i tyget vilket gör den till en av de bästa allround- textilierna.

Återvunnen polyester / rPET

Folk är vanligtvis snabba med att döma ut detta syntetmaterial, men det är faktiskt ganska bra för kalla och stormiga väder då det är effektivt mot vind. En nackdel är att det inte andas lika bra som andra material. Faktum är att nästan hälften av världens kläder är tillverkade av polyester, så genom att välja rPET gör du planeten en liten tjänst. Återvunnen polyester produceras genom att befintlig plats smälts ner och spinns till ny polyesterfiber. För att ge ett exempel ger fem plastflaskor tillräckligt med fiber för en T-shirt i storlek XL.

En liten påminnelse

Att tvätta kläder har en enorm miljöpåverkan, denna påverkan varierar såklart beroende på vilken tygsort som tvättas. Så, om du kan hoppa över en tvätt, gör det! Ett annat tips vi vill dela med oss av är att börja använda dessa supersmarta tvättpåsar som förhindrar att mikroplaster sprids ut i vattenmiljön. Du tvättar helt enkelt dina kläder av syntetmaterial inuti påsen och avlägsnar sedan mikroplasterna och slänger det med ditt vanliga avfall.

Om Oss

Upptäck nya alternativ varje månad och rädda planeten. Prenumerera för 279 kr i månaden.

Just Nu

Följ oss

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Var först att få veta om våra senaste tillägg i garderoben, exklusiva plagg, och mycket mer.